انتشار گزارش سقوط پرواز آموزشی در فرودگاه پیام
هم پیما: سازمان هواپیمایی گزارش مربوط به سقوط یک فروند هواپیمای آموزشی در فرودگاه پیام که منجر به جان باختن معلم خلبان و دانشجوی این پرواز شد را منتشر نمود.
به گزارش هم پیما به نقل از مهر، گزارش اولیه سازمان هواپیمایی کشوری درباره ی سقوط هواپیمای سبک در فرودگاه پیام به شرح زیر است؛
در پی اطلاع بخش ایمنی مرکز آموزش خلبانی بوتیا ماهان در خصوص وقوع سانحه برای یک پرواز آموزشی در موقعیت ورودی به باند ۳۰ فرودگاه پیام، هماهنگی های لازم با سایر نهادهای ذیربط معمول و سریعاً تیم بررسی سانحه به محل وقوع سانحه اعزام شدند و تحقیقات میدانی صورت گرفت که گزارش اولیه حادثه به همراه اقدامات انجام پذیرفته به شرح زیر ایفا می شود:
تاریخچه پرواز:
صبح روز دوشنبه مورخ ۱۴۰۲/۰۵/۰۹ برنامه ریزی برای انجام پرواز آموزشی در دوره ترافیک سمت چپ (Left Traffic Pattern) باند پروازی ۳۰ فرودگاه با یک فروند هواپیمای سبک TECNAM مدل P92JS به علامت ثبت EP-BTL متعلقّ به مرکز آموزش خلبانی بوتیا ماهان و معرف پروازی Botia50 با حضور معلم خلبان و دانشجو به انجام می رسد. بر این اساس برنامه در ساعت ۵ و ۴۱ دقیقه به وقت محلی ( UTC 02: 11) خلبانان آمادگی خودرا برای پرواز اعلام نموده که با هماهنگی واحد برج کنترل ترافیک فرودگاه وارد باند ۳۰ فرودگاه شده و در ساعت ۰۵: ۴۲ از این باند مبادرت به پرواز می کند.
پس از برخاستن هواپیما، پرواز درخواست دوره ترافیک سمت راست کرده (Right Traffic Pattern) که مجاز می شود.
سپس خلبان هواپیما به برج مراقبت پرواز فرودگاه اعلام می کند وضعیت پرواز عادی است و درخواست دارد روی باند پروازی ۱۲ فرود آمده و بنشیند( Full Stop Landing)، ولی متصدی پروازها در برج کنترل باتوجه به باند غالب ۳۰، از وی می خواهد پرواز را به دوره ترافیک سمت راست برای فرود در باند ۳۰ ادامه دهد و موقعیّّت خودرا گزارش کند که خلبان آنرا می پذیرد.
خلبان برابر دستورالعمل صادره از طرف برج مراقبت عمل کرده و در دوره ترافیک موقعیّّت خودرا اعلام و درخواست Close Pattern کرده و برج مراقبت با درخواست وی موافقت می کند. باتوجه به نزدیکی بیش از حدّ هواپیمای مورد اشاره به باند پرواز ۱۲ فرودگاه، برج مراقبت پرواز فکر می کند هواپیمای دیگری بدون دریافت مجوز برای فرود و نشستن (Landing)، بر روی باند پروازی ۱۲ قرار گرفته است و در ساعت ۰۵: ۴۷ معرف پروازی او را جویا شده ولی پاسخی دریافت نمی نماید.
در نهایت خلبان هواپیمای مورد اشاره در آخر باند پروازی ۱۲ با افزایش ارتفاع و اعمال چرخش بیش از حدّ به سمت راست (Over Bank)، ناگهان هواپیما گرفتار افت شدید ارتفاع شده و بصورت واژگون با زمین برخورد کرده و حریق در هواپیما آغاز می شود.
متصدی برج کنترل با مشاهده وقوع سانحه، آژیر خطر فرودگاه را به صدا درآورده و سه خودروی ایمنی و آتش نشانی به سمت محل سانحه اعزام شده که بر اثر ناهمواری های موجود در کنار جاده حفاظتی فرودگاه، خودروی اول تعادل خودرا از دست داده و گرفتار حادثه می شود ولی خودرو های دوم و سوم به محل وقوع سانحه رسیده و مبادرت به اطفای آتش سوزی می کنند.
شدت حریق و زمان کوتاه آن به حدی بوده که متأسفانه در این سانحه هر ۲ سرنشین هواپیما جان خودرا در همانجا از دست می دهند.
شواهد موجود نشان میدهد خلبان پرواز عیبی در پرواز به برج کنترل فرودگاه اعلام نکرده ولی در فرکانس مخصوص واحد دیسپچ بوتیا ماهان به خلبان پرواز همزمان دیگر با معرف Botia51 اعلام می کند که دور ملخ موتور تا ۱۸۰۰ دور در دقیقه کم شده و با راهنمایی وی درخواست برای فرود برای باند ۱۲ داشته است.
مدارک پروازی هواپیما نشان میدهد که آخرین پرواز قبلی هواپیما در تاریخ ۱۴۰۲/۰۵/۰۲ (۶ روز قبل) بدون مشکل انجام شده و به سبب برنامه نکردن مرکز به سبب تعطیلات ماه محرم و انجام تعمیرات روی رادیاتور روغن، هواپیما زمین گیر بوده و بعد از رفع عیب، در بامداد روز سانحه توسط پرسنل فنی مجاز روشن شده و به حالت طبیعی در اختیار خلبانان قرار گرفته است. پرواز سانحه دیده، نخستین پرواز هواپیما در این روز بوده است.
فعالیت های تیم بررسی سانحه ادامه داشته و بعد از تکمیل اطلاعات، مستندات و مدارک لازم، متعاقباً گزارش نهایی بررسی سانحه منتشر خواهد شد.
شایان ذکر است با توجه به لزوم حصول اطمینان از ایمنی پروازهای هواپیماهای آموزشی، یک جلسه فوری با حضور مشاورانی از مراکز آموزش خلبانی تشکیل شده که مطالب زیر برای اجرا در فرودگاه ها و مراکز آموزش هوانوردی سفارش می شود؛
1- باتوجه به وقوع حوادث و بروز مشکلاتی در مراکز آموزش خلبانی، قبلاً سازمان هواپیمایی کشوری طی بخشنامه ایمنی نامه شماره 18709 مورخه 1392/04/ ۲۶ سفارش ها و محدودیت هایی برای درجه حرارت محیط فرودگاه ها برای پرواز آموزشی اعمال کرده که کماکان ادامه داشته و عنداللزوم دفاتر نظارتی سازمان بازبینی در آنرا انجام دهند:
حداکثر دمای مجاز محیط برای انجام پرواز (Take off) در فرودگاه ها با ارتفاع بالای ۴۵۰۰ پا ۳۰ درجه سانتیگراد بوده و دمای محیط مجاز برای سایر فرودگاه ها ۳۲ درجه سانتیگراد است.
چنانچه کتب هواپیما و استانداردهای مربوطه شامل محدودیت های بیشتر محدودیت تعیین شده در این نامه باشد، آن محدودیت ها نیز باید رعایت شود.
۲- شرکتها و مراکز هوانوردی کشور حکایت از گزارش کنندگان عیوب هواپیما را سر مشی خود قرار داده تا عیوب هواپیماها بموقع گزارش، بررسی و ثبت شده تا اقدام اصلاحی متناسب صورت پذیرد.
منبع: هم پیما
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب