شرایط بحرانی 2 دشت خراسان رضوی با بالاترین نرخ فرونشست

شرایط بحرانی 2 دشت خراسان رضوی با بالاترین نرخ فرونشست

به گزارش هم پیما مدیركل زمین شناسی و اكتشافات معدنی شمال شرق كشور از انجام مطالعات فرونشست بر روی ۵ دشت ˮبردسكنˮ، ˮنیشابورˮ، ˮمشهدˮ، ˮجوینˮ و ˮخوافˮ در خراسان رضوی اطلاع داد و اظهار داشت: بر مبنای نتایج به دست آمده دشت های بردسكن و نیشابور در شرایط بحرانی میزان نرخ بالای فرونشست زمین قرار دارند.


به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، دكتر جعفر طاهری با بیان این كه پدیده فرونشست زمین در ۵ دشت بحرانی خراسان رضوی همچنان ادامه دارد، اظهار داشت: تداوم پدیده خشكسالی ظرف دو دهه اخیر در بخش بزرگی از كشور از یك سو و همینطور برداشت بی رویه آب از سفره های زیرزمینی موجبات وقوع پدیده فرونشست زمین را در خیلی از دشت های حاصلخیز فراهم نموده است.
وی افزود: با عنایت به كمبود آب شیرین در مناطق خشك، روش های غیرعلمی برداشت آب های زیرزمینی در خیلی از مناطق در حال انجام می باشد، این برداشت های بی رویه سبب شده مشكلات جانبی به مسئله بحران آب افزوده شود كه امروزه به صورت مشكلات اساسی درآمده و نه تنها بحران آب را جدی تر كرده، بلكه نتایج منفی دیگری را هم به دنبال داشته است. همچون این مشكلات پدیده فرونشست دشت ها است كه اگر اقدامی برای مقابله با آن صورت نگیرد، بزودی از سایر مخاطرات طبیعی سبقت می گیرد.
طاهری با اشاره به اینكه پدیده فرونشست دشت ها اثرات مخرب بسیاری بر شرایط اقلیمی و محیطی منطقه دارد، اظهار نمود: خشك شدن زمین حاصلخیز، ایجاد شكست در ساختمان ها، پل ها، راه های ارتباطی و سایر سازه ها، ایجاد فروچاله ها و مشكلاتی از این قبیل از عواقب فرونشست دشت ها است.
مدیر كل زمین شناسی و اكتشافات معدنی شمال شرق كشور افزود: به منظور عرضه برنامه كاربردی برای مدیریت فرونشست زمین، سال ۱۳۹۵ پروژه ای را با عنوان "پایش فرونشست در دشت های خراسان رضوی" با هدف تهیه نقشه پهنه بندی میزان نشست و نقشه خطر این مخاطره را به استانداری خراسان رضوی عرضه كردیم كه البته با وجود پیگیری های مختلف هنوز امكان جذب اعتبار استانی برای انجام كامل این پروژه فراهم نشده است.
وی تصریح كرد: در اسفند ماه سال ۹۶، از محل منابع در اختیار سازمانی، اعتباری برای پایش فرونشست در ۵ دشت بحرانی خراسان رضوی اختصاص یافت كه این مطالعات بعنوان جامع ترین مطالعات در رابطه با پدیده فرونشست در این استان به حساب می آید و نتایج آن بزودی به مراجع ذیربط ارسال می شود.
مدیركل زمین شناسی و اكتشافات معدنی شمال شرق كشور با بیان این كه طبق مطالعات انجام شده از ۲ هزار و ۷۱۸ كیلومتر مربع مساحت دشت مشهد حدود ۱۰۰ كیلومتر مربع در محدوده فرونشست قرار دارد، خاطرنشان كرد: بر مبنای بررسی های به عمل آمده هم اكنون دشت "بردسكن" از نظر وجود عوارض سطحی شامل درز و شكاف های بوجود آمده در مناطق مسكونی و دشت "نیشابور" از نظر نرخ بالای فرونشست زمین در میان پنج دشت بحرانی استان در بحرانی ترین حالت قرار دارند.
طاهری افزود: بعد از آن دشت "مشهد" از وضعیت بحرانی برخوردار است، دشت های "جوین" و "خواف" در رده های بعدی میزان فرونشست در این استان قرار دارند كه بعد از نهایی شدن پردازش داده ها و كنترل میدانی نتیجه آن در آینده نزدیك منتشر خواهد شد.
وی عوارض فرونشست زمین را شامل كاهش ظرفیت ذخیره آبخوان و شكاف هایی دانست كه در مناطق دارای فرونشست زمین باعث تخریب مزارع، كانال های آبیاری و سازه ها می شود و اضافه كرد: این شكاف ها همینطور به بزرگراه ها و خطوط راه آهن صدمه وارد می نماید. با عنایت به توان تخصصی و اجرایی لازم در بررسی فرونشست دشت ها با تامین اعتبارات لازم، مطالعات فرونشست در سایر دشت های استان تكمیل شده و با نصب تجهیزات فنی و پایش میدانی هدفمند، روند بررسی فرونشست زمین در این مناطق به صورت مستمر ادامه می یابد.



1398/07/29
23:31:32
5.0 / 5
2011
تگهای خبر: ساخت , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
هم پیما
هم پیما