گزارش هم پیما

سرپوش بردردهای بازار مسكن، سرمایه گذاران درحال خروج از بازارهستند؟

سرپوش بردردهای بازار مسكن، سرمایه گذاران درحال خروج از بازارهستند؟

به گزارش هم پیما بازار مسكن به اوج قیمت خود رسیده و از آنجایی كه بازدهی مورد نظر را تأمین نمی كند، بخشی از تقاضاهایی كه به دنبال سودهای كوتاه مدت هستند، گزینه خروج از بازار را در پیش گرفته اند.



به گزارش هم پیما به نقل از مهر، افزایش شدید قیمت مسكن سبب شده تا پس انداز چندساله خیلی از متقاضیان كفاف خرید مسكن را ندهد، در نتیجه خیلی از متقاضیان به ناچار از این بازار خارج شده و مدت هاست قید خانه دار شدن را زده اند.
علاوه بر آنكه خالی شدن بازار مسكن از تقاضاهای مصرفی، كاهش شدید و بی سابقه معاملات مسكن را به دنبال داشته، در چند ماه اخیر سرمایه گذاران هم از ورود به بازار مسكن خودداری كرده و این بازار با كاهش شدید تعداد معاملات روبرو شده است.
بنا بر گزارش بانك مركزی، تعداد معاملات انجام شده در سه ماه مرداد، تیر و خرداد در شهر تهران، مجموعاً ۱۴ هزار معامله انجام شده، در حالیكه در مدت مشابه سال پیش از آن (خرداد، تیر و مرداد ۹۷) حدود ۴۲ هزار فقره معامله مسكن به ثبت رسید. ضمن اینكه متوسط تعداد معاملات در هر ماه از سال ۹۶، ۱۵ هزار و ۱۰۰ معامله در ماه بوده است.
توصیه به خرید مسكن با كاهش ۲ تا ۳ درصدی قیمت در تهران
مطابق گزارش بانك مركزی از تحولات بازار مسكن در مرداد ماه سال جاری در شهر تهران، به صورت میانگین به ۱۳.۰۲ میلیون تومان برای هر متر مربع رسید كه نشان از توقف رشد قیمت مسكن و كاهش ۲ درصدی قیمت ها داشت.
گزارش بازار مسكن پایتخت در مرداد ماه امسال، منتشره از جانب دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسكن وزارت راه و شهرسازی هم بر كاهش ۳.۱ درصدی قیمت مسكن در مرداد نسبت به تیر تصریح دارد.
این كاهش اندك قیمت ها سبب شد وزیر را ه و شهرسازی كه اواخر تیرماه سفارش به نخریدن مسكن كرده بود، این دفعه پیشنهاد خرید مسكن را مطرح كند.
اسلامی (۹ شهریور): حقوق بگیرها خانه بخرند- (۲۸ تیر): فعلاً خانه نخرید
محمد اسلامی در ابتدای هفته جاری در حاشیه هفدهمین اجلاس سالانه و جشنواره برترین های پارك فناوری پردیس در جمع خبرنگاران با اشاره به كاهش قیمت مسكن تصریح كرد: افزایش حباب گونه قیمت مسكن تقریباً متوقف شده و قیمت ها روند نزولی گرفته است و كسانی كه حقوق بگیر هستند و می خواهند منزلی تهیه كنند در این شرایط می توانند خانه بخرند.
این در حالی است كه ۲۸ تیرماه، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینكه معاملات مسكن رو به كاهش است و خریدار در این بخش وجود ندارد، اظهار داشته بود: در شرایطی كه حباب بزرگی در مسكن بوجود آمده مردم مبادرت به خرید خانه نكنند و اجازه دهند شرایط آرام شده و این حباب به اصطلاح بتركد. نكته مهم این است كه چند معامله در بازار مسكن انجام شده است، معاملات كلاً رو به كاهش بوده و همین كاهش و نبود خریدار در وضعیتی كه فروشنده زیاد شده باعث افت قیمت ها خواهد شد.

علت كاهش محدود قیمت مسكن
در همین راستا مهدی غلامی كارشناس مسكن در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینكه علت كاهش قیمت ها را باید در خروج تقاضاهای سفته بازانه از بازار مسكن جست وجو كرد، اظهار داشت: بازار مسكن به اوج قیمت خود رسیده و از آنجایی كه بازدهی مورد نظر را تأمین نمی كند، بخشی از تقاضاهایی كه به دنبال سودهای كوتاه مدت هستند، در حال خروج از این بازار هستند و به دلیل عرضه واحدهای متعلق به این افراد، با كاهش قیمت ها روبه رو شده ایم.
غلامی افزود: البته نباید این تصور را داشت كه همه تقاضاهای سرمایه ای از این بازار خارج شده اند، چونكه این بازار همچنان كم ریسك بوده و بازده بسیاری در بلندمدت دارد و تا زمانی كه برای كنترل تقاضاهای سرمایه ای و سوداگرانه، مالیات های تنظیمی استفاده نشود، كاهش قابل توجه قیمت ها بعید است.
توصیه وزیر برای چه كسانی صادق است؟
غلامی در مورد افزایش امكان خرید برای خانواده ها اظهار داشت: این كاهش قیمت ها بگونه ای نبوده است كه خانواده هایی كه تا قبل از این كاهش ۳ درصدی، توان خرید نداشته اند، حالا بتوانند وارد بازار شده و واحد مسكونی مورد نیاز خویش را خریداری كنند. البته شاید افرادی كه در گذشته پس اندازی داشته یا قصد تبدیل به احسن كردن واحد مسكونی خویش را داشتند ولی به دلیل نابسامان بودن بازار، از خرید مسكن مصرفی خودداری كرده بودند، ثبات قیمت ها بتواند فرصت خوبی برای خرید آنها باشد و سفارش وزیر راه و شهرسازی برای این دسته از متقاضیان، صادق باشد.
وی اضافه كرد: وقتی قیمت ها طی یك بازه دوساله، تقریباً سه برابر شده، كاهش چند درصدی تأثیر چندانی بر بازار ندارد و به جرأت می توان گفت خرید مسكن برای بیشتر خانواده ها محال شده و برخی از خانواده ها از اجاره یك واحد مناسب هم ناتوان شده اند.
توصیه ها وقتی كارآمد است كه مشكلات بازار مسكن رو به بهبود باشد
این كارشناس مسكن افزود: سفارش به خرید یا نخریدن مسكن باید با حل مشكلات اساسی بازار مسكن همزمان شود. یعنی مردم تأثیر برنامه های دولت برای تنظیم بازار مسكن را ببینند و در نهایت برای انواع قدرت خرید مسكن، پاسخی در بازار مسكن وجود داشته باشد.
وی افزود: اگر تولید و عرضه مسكن متناسب افزایش پیدا كند تا مالكان فعلی هم مبادرت به عرضه واحدهای خود كنند، در آن صورت مردم هم می توانند نیاز مسكن خویش را با واحدهایی كه با برنامه ریزی و حمایت هوشمندانه دولت تولید شده، برطرف كنند.
غلامی افزود: این واحدهای تولید شده باید بگونه ای باشند كه در نهایت به دست مصرف كننده نهایی برسد، نه اینكه با مدل هایی مانند مدل مشاركتی، مالكیت بخش قابل توجهی از این واحدها در اختیار انبوه سازان باشد.
تأثیر تعلل در تصویب و اجرای مالیات های تنظیمی بازار مسكن
این كارشناس مسكن افزود: در سال های اخیر عمده تقاضاهای خرید در بازار مسكن به منظور سرمایه گذاری و حفظ سرمایه بوده و تقاضاهای مصرفی سهم اندكی از معاملات را به خود اختصاص داده است؛ خیلی از خانواده ها تأمین این نیاز اساسی خویش را در بازار اجاره دنبال كرده اند كه این ماجرا در یكی دوسال اخیر شدت بسیار بیشتری هم گرفته است. این در شرایطی است كه اجاره بهای مسكن هم متأثر از افزایش شدید قیمت مسكن گرفتار نابسامانی بوده و سبب مهاجرت خانواده های متوسط و پایین تر به حاشیه كلانشهرها و شهرهای اقماری شهرهای بزرگ شده است.
غلامی افزود: اگر با رونق مجدد بازار مسكن و تولید و عرضه واحدهای مسكونی، باز هم واحدهای موجود صرف تقاضاهای سرمایه ای و سوداگرانه شود، در این صورت رونق مسكن نفعی برای محرومان از مسكن نخواهد داشت.
این كارشناس مسكن به تعلل در تصویب و اجرای مالیات بر عائدی سرمایه اشاره نمود و اظهار داشت: اگر طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس پارسال تابحال تصویب و به مرحله اجرا رسیده بود، خروج تقاضاهای سرمایه ای و سوداگرانه از بازار مسكن سرعت می گرفت و امكان صاحب خانه شدن اقشار مختلف همچون اقشار حقوق بگیرِ مورد نظر وزیر راه و شهرسازی از مسكن افزایش می یافت.
غلامی در مورد عرضه خانه های خالی به بازار مسكن اظهار داشت: اگر روند عرضه مسكن ادامه پیدا كند و واحدهای خالی از سكنه به بازار عرضه شوند، همین كاهش قیمت ها می تواند ادامه پیدا كند.

1398/06/12
19:26:20
5.0 / 5
1907
تگهای خبر: بازار , بانك , تولید , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
هم پیما
هم پیما