بازتاب نوسانات نرخ ارز بر خروج اتباع خارجی

ایران دیگر بهشت مهاجران نیست!

ایران دیگر بهشت مهاجران نیست!

هم پیما: ایران دیگر برای مهاجرین نمی صرفد، به همین سادگی! آنها می خواهند ایران را ترك كنند و به كشورهای دیگر بروند تا به قول خودشان بهتر كسب درآمد كنند و راحت تر زندگی كنند.



به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، نوسان بازار ارز و افزایش نرخ دلار در ماه های گذشته تنها بر اقتصاد ایران و بازارهای داخلی اثرگذار نبوده بلكه زندگی خیلی از مهاجرین را هم تحت تاثیر قرار داده است؛ چون كه سبب شده آن ها دیگر نتوانند همچون سابق برای خانواده هایشان پول بفرستند و كار در ایران دیگر برایشان نمی صرفد.

علی خدایی ـ عضو كانون عالی شوراهای اسلامی كار - در این باره به ایسنا می گوید: تحولاتی كه در بحث نرخ ارز به وجود آمده سبب شده تا مهاجرین و اتباع بیگانه یك شبه ۴۰ درصد قدرت خریدشان را از دست بدهند و این امر بر زندگی و معیشت آنها تاثیر گذاشته است.

او می افزاید: خیلی از مهاجرین كه در ایران كار می كنند و درآمدشان را به آن سوی مرزها می فرستند با افزایش نرخ ارز دیگر نمی توانند پولی برای خانواده های خود ارسال نمایند و بنابراین كار كردن در ایران برای آنها مقرون به صرفه نیست و تلاش می كنند با خروج از ایران و رفتن به كشورهای دیگر، موقعیت اجتماعی و زندگی بهتری برای خود فراهم نمایند.

این مقام مسئول كارگری درباره تاثیر حضور اتباع بیگانه در بازار كار كشور و بیكاری فارغ التحصیلان، می گوید: شخصا معتقدم كه اگر اتباع بیگانه از ایران بروند خیلی از كارهای كشاورزی، دامداری، جمع آوری محصولات باغی و زراعی روی زمین می ماند. فارغ التحصیلان ما جویای كار هستند ولی تمایلی به كار در مزارع یا مرغداری ها ندارند و بیشتر به دنبال دفتر و میز و تلفن هستند؛ بنابراین معتقدم نباید مانع اشتغال اتباع بیگانه در كشور شویم و حضور آنها از بسیاری جهات برای ما مفید می باشد.

فارغ از مزیتهای حضور و اشتغال به كار اتباع بیگانه در كشور، مسایلی همچون اشغال فرصتهای شغلی جوانان جویای كار در بعضی رسته ها و كسب وكارها هم هست كه نمی توان آنها را نادیده گرفت.



كارشناسان حوزه كار می گویند اتباع كشورهای همسایه با كمترین حقوق و مزایا، سخت ترین كارها در ایران را برعهده می گیرند و بازار كار نیروی كار ایرانی را از بین می برند و همین مساله سبب شده كه كارفرمایان برای فرار از پرداخت بیمه و مزایای قانون كار، تمایل كمتری به جذب نیروی كار ایرانی نشان دهند. خیلی از كارگران ساختمانی به علت تمایل كارفرمایان به استفاده از نیروی كار ارزان خارجی ماه ها و شاید سال ها است كه در پروژه های ساختمانی به كار گرفته نمی شوند.

حمید نجف ـ كارشناس حوزه كار ، با اشاره به حضور اتباع بیگانه در كارهای ساختمانی، نظارت دقیق مهندسان بر كار اتباع بیگانه را مورد تاكید قرار داده و می گوید: یكی از معضلاتی كه در این زمینه وجود دارد، این است كه از جانب متولیان اصلی ساختمان كه شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی هستند، كنترل و نظارت صحیحی دیده نمی شود؛ به نحوی كه اگر اتفاقی برای آن ساختمان پیش آید، نمی پذیرند و دیگری را مسئول می دانند.

او می گوید: زمانی كارهای ساختمانی از هم منفك بود و هر كارگر وظیفه ای داشت. اینطور نبود كه یك كارگر ِصفر، آجرچینی، دیوارچینی، نقاشی یا كاشی كاری كند ولی متاسفانه امروز تمام كارهای تخصصی ساختمان را در اختیار اتباع بیگانه قرار می دهیم و ساختمان را یك شبه بالا می بریم و فكر می نماییم كه ساختمان نوساز است، در حالیكه عمر مفید آن بیش از ۵ یا ۱۰ سال نیست.

به گفته این كارشناس حوزه كار، بامداد ها در بعضی میادین اصلی شهر، كارگران ساختمانی جمع شده و اكثرا ایرانی هستند ولی اثری از اتباع خارجی نیست چون همه با قیمت پایین سركارند، در حالیكه عده ای در بخش بساز و بنداز اهمیتی به جان و مال مردم نمی دهند و با به كارگیری نیروهای ارزان خارجی، ایمنی ساختمان ها را به خطر انداخته و امنیت شغلی كارگران ایرانی را از بین برده اند.

بالا رفتن نرخ ارز در ماههای اخیر، ارزش پول ملی را كاهش داده است؛ به نحوی كه هم اكنون هر ۱۰۰۰ تومان ایران فقط ۱۰ افغانی ارزش دارد؛ بنابراین با تنگ شدن عرصه كار و سخت شدن زندگی و شوك های پیاپی بازار ارز، خیلی از اتباع بیگانه مهاجرت از ایران را شروع كرده و رفتن به تركیه و كشورهای اروپایی را در پیش گرفته اند.

علیرضا حیدری ـ كارشناس بازار كار - اعتقاد دارد كه كاهش ارزش پول ملی بیشترین تاثیر را بر معیشت خانوارها بخصوص اقشار محروم و صدمه پذیر جامعه می گذارد.

او به تاثیر نوسان نرخ ارز بر معیشت خانوارها اشاره كرده و می گوید: وقتی كه ارزش پول ملی كاهش پیدا كند همه كسانی كه دارایی یا سپرده های پولی دارند، كسانی كه مابه ازای فعالیت های اقتصادی پول می گیرند، كارمندان و كارگران و حقوق بگیران و كسانی كه در بانك ها سرمایه گزاری نموده اند، عموما از كاهش ارزش پول ملی آسیب می بینند.



حیدری می افزاید: زمانی كه شدت نوسان قیمت ها و كاهش ارزش پول اتفاق می افتد، عدم اطمینان نسبت به آینده رخ می دهد. به همان اندازه كه عرضه كالا و خدمات كاسته می شود، افزایش قیمت های غیرطبیعی رخ می دهد و وقتی عرضه و تقاضا دچار عدم تعادل می شود، بازارهای غیررسمی شكل می گیرد؛ آن زمان معیشت افراد به خطر می افتد و ناچار می شوند برای كالاهای ضروری قیمت بیشتری بپردازند.

به گفته این كارشناس حوزه كار برخی سیاستهای اتخاذ شده چرخه توزیع، تولید و مصرف را از حالت تعادل خارج كرده و سبب شده تا گروه های ضعیف و صدمه پذیر بیشترین ضربه و لطمه را از اختلال در گردش اقتصادی ببینند.

تا پیش از نوسان نرخ ارز و آشفتگی بازارهای داخلی، افكار عمومی خروج بی قید و شرط مهاجرین از كشور را در اعتراض به حضور عده ای از آنها در شغل هایی كه نیروهای كار ایرانی قادر به انجام آنها هستند خواهان بود، اما اكنون با شدت گرفتن نگرانی ها از كاهش ارزش پول ملی و بالا رفتن قیمت دلار و تصمیم مهاجرین به خروج از ایران، این سوال مطرح می گردد كه آیا اتباع خارجی برای كشور ما یك تهدید به شمار می روند یا فرصت تلقی می شوند؟

فارغ از اثرات و نتایج حضور مهاجرین و اتباع بیگانه در كشور، به نظر می آید در شرایط اقتصادی حاضر و با شوك های پیاپی نرخ ارز، خروج اتباع بیگانه از كشور چندان به صلاح نباشد؛ چون كه هم اكنون خیلی از كارگاه های آجرپزی و تولید مصالح و خیلی از مشاغل از حوزه كشاورزی و دامی گرفته تا كارهای خدماتی و شهرداری توسط اتباع بیگانه اداره می گردد و طبیعی است وقتی این كارها خالی شود و كسی عهده دار انجام آنها نباشد با وقفه بزرگی مواجه شویم؛ به نحوی كه در تامین مایحتاج ضروری و سیستم خدمت رسانی، مشكلات و محدودیت هایی به وجود آید.

زمانی كه واحد پول ایران نسبت به "افغانی" ارزش بالایی داشت، حجم مهاجرت از كشور همسایه شرقی به ایران بالا گرفت اما از وقتی كه دلار سودای پریدن گرفت و نتایج نوسان ارز با نگرانی همراه شد، مهاجرین هم برای تامین معاش خود و خانواده و كسب درآمد بیشتر، فكر عزیمت به كشورهای همسایه و اروپایی را در سر پروراندند!




1397/04/22
00:44:27
5.0 / 5
2368
تگهای خبر: ارز , اشتغال , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
هم پیما
هم پیما