راه و شهرسازی در هفته ای كه گذشت؛

هزینه ساخت هر متربع ۱۸ میلیون تومان است

هزینه ساخت هر متربع ۱۸ میلیون تومان است

به گزارش هم پیما، دبیر کانون سراسری انبوه سازان با اشاره تنها با عرضه و تولید مسکن بازار از رکود تورمی خارج می شود، اظهار داشت: اکنون کف هزینه ساخت به ازای هر یک متر مربع حدود 18 میلیون است.



به گزارش هم پیما به نقل از مهر، در هفته ای که گذشت رویدادهای مختلفی در عرصه راه و شهرسازی رخ داد که در ادامه به اهم این اخبار اشاره شده است.

کشاورزان قبل از کاشت محصولات از وضعیت بارش ها باخبر باشند

احد وظیفه رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به این که شدت گرما در تابستان امسال تاریخی بود، اظهار داشت: از شروع فصل تابستان امسال دمای هوا ۱.۶ دهم درجه گرم تر از حد نرمال بود و بیشترین نابه هنجاری دمایی با دمای ۲.۶ دهم درجه مربوط به مردادماه است که از میانگین مرداد ماه های ۳۰ سال قبل بالاتر بوده است که نابه هنجاری های بسیاری شدیدی هم داشته است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در آخر اظهار داشت: برای مدیریت حوزه آب و کشاورزی باید پیش بینی های هفتگی و ماهانه همیشه به روز رسانی شوند و بطور جدی مورد توجه عموم افراد باشد تا متناسب با شرایط جوی تصمیم گیری هوشمندانه ای شود.

هزینه ساخت مسکن به ازای هر متر مربع ۱۸ میلیون تومان است

فرشید پور حاجت دبیر کانون سراسری انبوه سازان در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به این که رکود بازار مسکن تنها با تولید و عرضه مسکن شکسته می شود، اظهار داشت: در سال قبل نقش آفرینی بازار مسکن، رکود توأم با تورم بود که همچنان تا روزهای پایانی سال ادامه خودرا پیوسته حفظ نموده بود.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان در ادامه اشاره کرد: ادامه تورم مسکن امسال به عنوان بازیگر اصلی در عرصه اقتصاد کلان نقش آفرینی خودرا نشان داده است. تورم و رکود شرایط سختی برای فعالان صنعت مسکن به وجود آورده است و طبق رصد آمارهای موجود بازار مسکن در وضعیت خوبی ندارد تولید مسکن مانند ۱۰ سال قبل طی سال حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار واحد عرضه شده که اتفاق جدیدی در این بازار رخ نداده و معضلات حوزه مسکن، مشکل بنیادی است.
به گفته پور حاجت؛ هزینه یک متر مربع زیربنا به لحاظ فنی گروه بندی های متفاوتی دارد و اکنون کف هزینه ساخت به ازای هر یک متر مربع حدود ۱۸ میلیون است.

پیش بینی پاییز خشک و کم بارش

احد وظیفه رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اعلان اینکه میزان بارش ها کم تر و دمای هوا گرم تر از حد نرمال در فصل پاییز خواهد بود، اظهار داشت: روز شنبه ۳۱ شهریورماه یک سال آبی (سال آبی از یکم مهر آغاز می شود و تا پایان شهریور ادامه دارد) به انتها رسید و میزان بارش های کلی کشور در بازه زمانی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۲ معادل با میانگین بارش های طولانی مدت بوده است.
مقام مسئول سازمان هواشناسی با اشاره به پیش بینی وضعیت بارش ها در فصل پاییز، اضافه کرد: باتوجه به نقشه ها و پیش بینی سازمان هواشناسی، پاییز امسال نسبتاً خشک و بارش ها کم تر از حد نرمال خواهد بود؛ به عبارت دیگر امسال با پاییز خشک تر و گرم تر از نرمال را تجربه خواهیم کرد.

صنعت ریلی ایران باید در دولت چهاردهم درمان شود

سید مرتضی ناصریان کارشناس ارشد ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در گفت و گو با خبرنگار مهر درباب اولویت های تکمیل و راه اندازی خطوط ریلی کشور در دولت چهاردهم، اظهار داشت: روند رشد حمل و نقل ریلی کشور مطلوب نمی باشد، و جهش در حمل و نقل ریلی کشور لازم است و می تواند در پروسه توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور مؤثر باشد؛ به همین دلیل رشد صنعت ریلی نیازمند مدیریت اصولی و جامع و تخصصی است.
کارشناس ارشد ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در ادامه اشاره کرد: خدمات حمل و نقل یکی از عوامل مؤثر و پیشران اقتصاد کشور بشمار می رود اما طی ۲ دهه گذشته به حوزه حمل و نقل توجه علمی و صحیحی نشده است.
وی افزود: با توسعه و مدیریت حوزه حمل و نقل، بی گمان می توان شرایط بهتری را در بخش های اقتصادی و اجتماعی کشور (صادرات و واردات، تولید معادن و کارخانه ها، گردشگری، مسافرت و ترانزیت) فراهم نمود، این بخش ها خواهان بهره مندی از ماهیت اصلی حمل و نقل هستند، به همین دلیل بخش حمل و نقل به عنوان پیشران کلیدی در اقتصاد کشور، گرفتار مشکلات اساسی (کمبود خدمات حمل و نقل همگانی، آمار بالای سوانح و تلفات آن، مصرف انبوه سوخت، آلایندگی، پایین بودن سطح کیفی خدمات ترابری به تناسب نرخها و…) است.

1403/07/06
11:29:41
5.0 / 5
197
تگهای خبر: بازار , توسعه , تولید , جت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
هم پیما
هم پیما