معاون وزیر راه و شهرسازی:
انتقال پایتخت باید در قالب استراتژی توسعه فضایی ملی بررسی شود
به گزارش هم پیما، معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی اظهار داشت: موضوع انتقال پایتخت را باید در قالب استراتژی توسعه فضای ملی بررسی کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، غلامرضا کاظمیان روز سه شنبه در نشست تخصصی «بازخوانی یک پژوهش؛ مطالعات امکان سنجی جابجایی پایتخت» در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اضافه کرد: در سند سیاستگذاری شهر تهران هشت مساله برای این ابرشهر عنوان شده است؛ تهران کلانشهر پر مساله ای است که مسائل جدی دارد و همچون آن مشکل آب، آلودگی هوا، ترافیک، پراکندگی توسعه کالبدی و غیر قابل اشاره است.
وی در عین حال تهران را دارای پتانسیل ها و ظرفیت هایی همچون در عرصه طبیعی و اکولوژی معرفی نمود که شاید برخی پایتخت های مهم جهان در حسرت آن هستند و بیان داشت: تهران محل تمرکز اصلی ترین پدیده های اقتصادی اجتماعی فرهنگی آموزشی در کشور است.
کاظمیان اضافه کرد: همین طور نگرانی هایی درباب پایتخت وجود دارد همچون این که اگر زلزله بالای هفت رشته در آن اتفاق بیفتد آنگاه چه خواهد شد؛ مساله ای که فقط برای تهران نیست و باید پرسید در کل کشور چه اتفاقی خواهد افتاد؟
وی افزود: سوال کلیدی دیگر این است که کدام تهران را می خواهیم ساماندهی و تمرکز زدایی کنیم؟ شهر تهران، شهرستان تهران، استان تهران، مجموعه شهری تهران (شامل تهران و البرز) و اگر چاره ای ارائه می شود برای کدام تهران است؟
معاون وزارت راه و شهرسازی افزود: سوال بعدی هدف از انتقال پایتخت است؟ دراین خصوص باید به تجربه جهانی در جابجایی پایتخت ها همچون قزاقستان، ترکیه، برزیل و غیره توجه داشته باشیم.
وی گفت: تجارب نشان داده جابجایی پایتخت ها در کشورهای با سابقه تمدنی کوتاه یا دارای نظام فدرال موفق بوده است، اما در کشورهای با سابقه تمدنی طولانی یا با حکومت های بسیط خیلی موفقیت آمیز نبوده است.
این مقام مسئول افزود: تحقیقات نشان می دهد با جابجایی پایتخت حداکثر ۶۰۰ هزار نفر جمعیت آن هم مربوط به کارکنان وزارتخانه ها و دستگاه حکومتی منتقل خواهند شد و از تهران ۹ میلیون نفری، ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت با همان مشکلات باقی خواهند ماند.
وی بیان داشت: در جابجایی پایتخت باید الزامات و ملاحظات سیاسی، جغرافیایی، امنیتی، اقتصادی و غیره را نیز مد نظر داشت، برای اینکه فقط یک پروژه ساختمانی یا طرح شهرسازی نیست، بلکه یک سیاست کلان است که باید به همه ابعاد آن پرداخته شود.
کاظمیان اشاره کرد: مطابق سند سیاستگذاری شهر تهران چهار سناریو برای آن درنظر گرفته شده که همچون شامل تمرکز زدایی از تهران و انتقال مرکز سیاسی و اداری است و در هر سناریو باید ضرورت های نظری، عملی، امکانات عملی و امکان پذیری درنظر گرفته شده و برمبنای آنها اولویت بندی شود.
وی اظهار داشت: فراموش نکنیم در جابجایی پایتخت شبکه خویشاوندی در میان مردم به هم می ریزد و امروز در اندونزی شاهدیم خیلی از خانواده های کارکنان دولت به این علت حاضر به مهاجرت به پایتخت جدید نبودند.
این مقام مسئول در خاتمه گفت چه پایتخت جابجا شود و چه نشود، تهران یک کلانشهر با مشکلات خاص خود باقی خواهد ماند.
مطرح شدن مکران به عنوان پایتخت به دلیلهای امنیتی زیبنده نیست
همچنین محمد حسین شریف زادگان استاد دانشگاه شهید بهشتی در این جلسه تخصصی گفت: مطرح شدن منطقه مکران به عنوان پایتخت جدید عجیب بود.
وی اظهار داشت: توسعه مکران آخرین شانس توسعه کشور است و می تواند ایران را در مدار توسعه جدید قرار دهد، اما حال آنجا بیابانی بیش نیست.
شریف زادگان اضافه کرد: در طول تمدن کشورمان، شهرها در کنار دریاها توسعه یافته اما امروز پایتخت به دلیلهای امنیتی به وسط کشور منتقل شده است و باید گفت به دلیلهای امنیتی مطرح شدن اسامی نظیر مکران زیبنده نیست و امروز نیز هیچکس در دنیا چنین کاری انجام نمی دهد.
وی تصریح کرد: سواحل مکران بسیار بکر است، از راه و راه آهن مناسب برخوردار نیست، مطالعات محیطی در آن انجام نشده و با مشکل طوفان های دریایی روبروست.
این استاد دانشگاه اشاره کرد: دراین خصوص باید حتما به نظرات کارشناسان وزارت راه و شهرسازی اهتمام داشته باشیم.
وی گفت: باید دولت ستاد تقویت تهران را جدی تر بگیرد و انرژیمان را صرف رفع مشکلات این کلانشهر نماییم که در این صورت شهر بسیار خوبی خواهیم داشت.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب