صالحی:
تشکل ها در انتخاب وزیر کار پیشنهاد دهند
یک کارشناس حوزه کار با اعلان اینکه اداره وزارتخانه بزرگی مثل کار به فردی با تجربه و توانمند نیاز دارد، از تشکل های کارگری و کارفرمایی خواست در انتخاب وزیر کار به رییس جمهوری پیشنهاد دهند.
ولی الله صالحی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به انتصاب سرپرست وزارت کار درباره اولویتهای قابل پیگیری در این وزارتخانه از طرف وی، اظهار داشت: وزارت کار وزارتخانه بزرگی است که هم رویکرد اجتماعی دارد و خیل جمعیت کشور به آن وابسته اند و هم یک وزارتخانه سیاسی و اقتصادیست و سازمانی به نام تامین اجتماعی به آن متصل است که خودش معادل چند وزارتخانه است؛ بنابر این کسی که وارد این وزارتخانه می شود باید طرح و برنامه و دانش و تجربه لازم از بخشهای تعاون، رفاه، تامین اجتماعی و حوزه روابط کار داشته باشد و نیروها را در ساختار این وزارتخانه به شکلی بچیند که تحول بوجود آورد.
وی افزود: معتقدم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای اداره به نیروی توانمند نیاز دارد و ارجح این است که از بدنه وزارتخانه و درون ساختار انتخاب گردد که از مسایل مربوط به حوزه روابط کار و ارتباط بین کارگر و کارفرما و مسایل و مطالبات بازنشستگان باخبر باشد.
صالحی اشاره کرد: فردی که سالها در یک بخش کار کرده و تجربه اندوخته و از یک نیروی ساده به نیمه ماهر و سپس ماهر تبدیل گشته است، آمادگی پذیرفتن مسئولیت را دارد ولی می بینیم که در انتخاب افراد تنها به سرفصلها و رزومه توجه می شود؛ در صورتیکه باید شایستگی و تجربه افراد مدنظر قرارگیرد و از ظرفیت های درون سازمان استفاده گردد.
به اعتقاد این کارشناس حوزه کار، تشکل های کارگری و کارفرمایی باید در انتخاب وزیر به رییس جمهور کمک کنند و پیشنهاد دهند.
وی درعین حال به تعدادی از اقدامات عبدالملکی - وزیر سابق کار - اشاره نمود و اظهار داشت: ایشان باوجود جوان بودن توانست در مدت ۱۰ ماه اقدامات موثری انجام دهد و برای نخستین بار جلسات شورای عالی کار را به شکل ماهانه تشکیل داد که بازخورد خوبی از طرف تشکلهای کارگری و کارفرمایی داشت.
صالحی اضافه کرد: تعیین دستمزد کارگران زودتر از موعد و قبل از اختتام سال و تصویب افزایش ۵۷ درصدی حداقل مزد بدون اعمال دخالت وزارت کار و دولت و با مذاکره کارفرمایان و کارگران از دیگر اقدامات مثبتی بود که انجام شد، ولی در ساختار وزارت کار، کارها به شدت پیچیده است و لازمه اش این بود که همه برای تحقق برنامه ها کمک کنند ولی فضای مورد نظر ایجاد نشد و اتاق های فکر و مشاوره های تخصصی به وجود نیامد.
این کارشناس حوزه کار در آخر اشاره کرد: در زمینه مباحثی مثل هدفمندی یارانه ها، رابطه کارگر و کارفرما، تشکل های کارگری و کارفرمایی، روابط بین الملل، رفاه اجتماعی، تعاونی ها، نظام بیمه گری و تامین اجتماعی و مقاوله نامه های سازمان جهانی کار به یک فرد توانمند نیاز داریم؛ پس فردی که برای اداره وزارتخانه انتخاب می شود باید پیچ و خم های آنرا به خوبی بشناسد تا بتواند تحول بوجود آورد. زمان ما کم است و فرصتی برای آزمون و خطای باردیگر نداریم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب