مركز پژوهش های مجلس اعلام كرد؛

جزییات قرارداد خرید هواپیماهای برجامی بعلاوه رقم پرداختی به اروپایی ها

جزییات قرارداد خرید هواپیماهای برجامی بعلاوه رقم پرداختی به اروپایی ها

مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی درباب راستی آزمایی رفع تحریم های صنعت هوانوردی پیشنهادها و شاخص هایی ارائه داد.



به گزارش هم پیما به نقل از مهر، مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی شاخص ها و شیوه های راستی آزمایی رفع تحریم ها در حوزه فناوری هوایی را تشریح نمود.
در این گزارش، با اشاره به فراهم شدن امکان امضای قرارداد خرید هواپیما از طرف ایران ایر بعنوان ایرلاین حامل پرچم کشورمان از دو شرکت بزرگ هواپیماسازی دنیا شامل ایرباس و بوئینگ و همین طور با کیفیت ترین هواپیماهای کوتاه برد جهان (ای تی آر)، آمده: این قرارداد برای خرید ۲۰۰ فروند هواپیما شامل ۱۰۰ فروند انواع ایرباس، ۸۰ فروند انواع بوئینگ و ۲۰ فروند ای تی آر ۷۲-۶۰۰ به امضا رسید که تنها ۲ فروند ایرباس A۳۳۰-۲۰۰، یک فروند ایرباس A۳۲۱ و ۱۳ فروند ای تی آر وارد شد.
جزئیات مجوز اوفک برای خرید هواپیما
این هواپیماها در پی رفع تحریم ها و با صدور مجوز اوفک (اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا) وارد شده بود که این مجوز تا اختتام ۲۰۲۰ اعتبار داشت اما با ورود ترامپ به کاخ سفید، این مجوزها در ۸ می ۲۰۱۸ لغو شدند.
مرکز پژوهش های مجلس، تحریم های صنعت هوانوردی را در قالب سه موضوع تامین هواپیما و قطعات، تعمیر و نگهداری و هوانوردی عمومی عنوان کرده و می افزاید: با اهمیت ترین علت تحریم واردات هواپیما و قطعات آن، ممنوعیت مجوز فروش هواپیما و تجهیزات به ایران بواسطه اعلام دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (اوفک OFAC) است.
در این قانون، فروش هواگردهایی (Aircraft) که بیش از ۱۰ درصد آن ساخت کمپانی های آمریکایی باشد نیازمند ستاندن مجوز اوفک هستند که بنا بر این تمامی قراردادهایی که ایران در زمینه خرید هواپیما بعد از برجام امضا نمود لغو شده است.
افشاگری از نحوه قراردادهای خرید هواپیمای پسابرجامی
گزارش مرکز تحقیقات اذعان دارد: قراردادهای امضا شده میان ایران ایر با شرکت های هواپیماسازی، بصورت Relevant event منعقد شده بودند؛ این امر این طور تفسیر می شود که قرارداد فروش به ایران تا زمان اعتبار مجوز اوفک برقرار است و در صورت لغو مجوز، قرارداد فروش کأن لم یکن تلقی می گردد؛ هر چند که مسائل مربوط به دریافت خسارت از خود آمریکا بوسیله کانال های دیگر قابل پیگیریست.
نکته دوم، این است که شرکت های فروشنده برای هر قرارداد باید مجوز فروش هواپیما و تجهیزات به ایران را از وزارت خزانه داری آمریکا دریافت نمایند. پس قابل بیان است که با هدف خرید به تعداد دلخواه و نامحدود توسط ایران، آمریکا نباید مجوزهای اوفک را با قید محدودیت زمانی برای این شرکتها صادر کند. در صورت عدم ملاحظه چنین قیدی حتی در صورت امضای قرارداد و سفارش ساخت هواپیما، باتوجه به طولانی بودن فرآیند ساخت و تحویل، امکان عدم تحویل هواپیما وجود دارد.
رقم واقعی پرداخت شده بابت خرید هواپیماها
بر اساس آنچه این مرکز پژوهشی اعلام نموده، خریدهای برجامی متعلق به شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی بود که ۷۰+۳۳۰ میلیون دلار بعلاوه ۱۰۰ میلیون یورو پرداخت گردید.
به گزارش هم پیما به نقل از مهر، با این حساب به قیمت امروز دلار (۲۳ هزار تومان) و یورو (۲۷ هزار تومان) مجموعاً ۱۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان ارزش هواپیماهای خریداری شده است.
اگر ۵+۱ راست می گوید…
مرکز پژوهش های مجلس در این گزارش درباب فاکتورهای راستی آزمایی آورده: در مجموع می توان گفت با اهمیت ترین اقدام راستی آزمایی دراین زمینه عبارت است از اینکه ایران بتواند مطابق روش تجارت جهانی به تعداد دلخواه هواگرد خارجی (Aircraft) مسافربری، باری، بالگرد و … را مؤکدا بصورت مستقیم و بدون واسطه با رعایت قید عدم محدودیت مجوز اوفک خریداری و به همراه آن خدمات آموزشی و پشتیبانی دریافت کند.
مجوز اوفک نامحدود شود نه زمان دار
یا حداقل در یک بازه زمانی چند ساله مثلاً تا آخر سال ۲۰۳۰ بصورت نامحدود مجوز اوفک را صادر کند؛ با این هدف که قرارداد از حالت Event Relevant بیرون رود.
کانال های مالی خرید هواپیما سریع باز شود
این امر بمنظور راستی آزمایی عملیاتی به این صورت پیشنهاد می شود که اوفک مجوزهای شرکت های ایران ایر، آسمان و زاگرس را ظرف مدت حداکثر یک هفته کاری بدون اعمال قید محدودیت مجدداً تمدید و علاوه بر این، کانال های پولی و مالی برای انتقال خرید هواگردها باز شود.
ایرباس سرویس پنل های پشتیبانی را بازگشایی کند
برای راستی آزمایی عملیاتی در صورت تمدید مجوز اوفک بدین صورت می تواند باشد که ظرف مدت یک هفته بعد از تمدید مجوز اوفک، دسترسی به پنل خدمات پشتیبانی ایرباس که بواسطه تحریم مسدود شده بود، میسر شود.

1400/02/02
13:08:38
5.0 / 5
566
تگهای خبر: آموزش , ارز , بالگرد , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
هم پیما
هم پیما