در مقایسه با دوره های گذشته
تمایل به نوسازی مسکن چهار برابر شده است
هم پیما: نزدیک به 20 میلیون نفر از جمعیت کشور در بافت های ناکارآمد زندگی می کنند و قبلا به سبب پایین بودن بازده سرمایه در این مناطق، انبوه سازان انگیزه چندانی برای نوسازی حاشیه شهرها و بافت های فرسوده نداشتند. اما بعد از اجرای بسته تشویقی در اواسط پارسال، تمایل به ساخت و ساز در بافت های ناکارآمد تا چهار برابر بالا رفته است.
به گزارش هم پیما به نقل از ایسنا، دولت سیزدهم با شناخت یک خلاء در نوسازی بافت های فرسوده، جذابیت سرمایه گذاری در این مناطق را با ارائه بسته تشویقی افزایش داده است؛ بطوریکه بعد از اجرای ضوابط کالبدی تشویقی نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری در آبان ماه سال گذشته، حجم صدور پروانه ساختمانی در بافت فرسوده دو کلانشهر تهران و تبریز چهار برابر شده است.
ساکنان بافت های ناکارآمد گاهی از توان مالی کافی برای نوسازی و بهسازی حتی در صورت اعطای تسهیلات برخوردار نیستند. بدین سبب شرکت بازآفرینی شهری ایران چاره را در این دیده تا سرمایه گذاران و انبوه سازان، منازل مسکونی ساکنان بافت های ناکارآمد را بصورت مشارکتی نوسازی کنند.
بیشتر بخوانید
پایتخت ۲۰۰ هزار پلاک ناپایدار دارد محمد آیینی ـ معاون وزیر راه و شهرسازی در نشست مجازی که بتازگی با ائمه جمعه کشور داشته از آنان خواسته تا بوسیله تریبون نماز جمعه و مساجد، مردم شهرها را نسبت به مزایای بسته جدید آگاه و آنان را به نوسازی واحدهای مسکونی در بافت های فرسوده تشویق کنند.
آیینی گفته است: هم اکنون در سه حوزه مشوق هایی در نظر گرفته شده که نخستین و شاید با اهمیت ترین موضوع در بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی و تاریخی، شهرداری ها هستند. شهرداری ها موظفند در زمان صدور عوارض پروانه نوسازی و تراکم ساخت حداقل ۵۰ درصد تخفیف بدهند که این تخفیف تا ۱۰۰ درصد قابل افزایش است. معادل این تخفیف را از دولت دریافت خواهند کرد، اما متاسفانه تعدادی از شهرداری ها این تخفیف را اعمال نمی کنند و این حق مردم است که باید از آنها مطالبه شود.
از جانب دیگر برابر قانون شهرداری ها مکلف هستند پروانه نوسازی را ظرف یک یا حداکثر دو هفته صادر کنند که بر اساس گزارش های رسیده میانگین زمان صدور پروانه در شهرهای کشور حداقل شش ماه است و در بعضی موارد بیش از ۱۰ ماه به طول انجامیده است. در صورتیکه صدور پروانه نوسازی به ازای هر شش ماه زودتر صادر شدن به مثابه ۱۰ درصد بازده اقتصادی بیشتر برای سازندگان است.
بسته تشویقی دیگری که در بودجه سال جاری زمینه اجرای آن فراهم شده، بسته تشویقی زمین یا کلید به کلید است.
در کل کشور حدود ۱۶۷ هزار هکتار بافت هدف از سه گونه بافت های فرسوده، سکونتگاه های غیررسمی و بافت های تاریخی وجود دارد که ۲۰ درصد سطح شهرها را شامل می شود و حدود ۶ میلیون و ۲۶۲ هزار خانوار با جمعیتی بیش از ۲۰ میلیون نفر معادل ۳۰ درصد جمعیت کشور در این نواحی زندگی می کنند.
آبان ماه سال بسته سیاست ها و ضوابط تشویقی کالبدی متضمن نوسازی محله ای در بافتهای فرسوده به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسید و ۲۳ بهمن ماه بسته ۱۹ بندی از طرف مهرداد بذرپاش ـ وزیر راه و شهرسازی به استانها ابلاغ گردید.
تسهیل در تامین پارکینگ، تسهیل شرایط توده و نما، اعطای یک یا دو طبقه تشویقی و ایجاد کاربری انتفاعی در طبقه همکف بمنظور پشتیبانی از کسب و کارهای خانگی با تامین شرایطی همچون این مشوق ها است که جذابیت سرمایه گذاری در بافت ها را بالا می برد.
طبق این مشوق امکان نوسازی خانه های کمتر از ۵۰ متر مربع به شرط رعایت ضوابط شهرسازی و معماری وجود دارد. طبق این مصوبه درباب پلاک های فرسوده که امکان تجمیع ندارند و سه طرف آنها نوسازی شده یا از سه طرف به کاربری های عمومی نظیر پارک، مدرسه و غیره متصل باشد، شهرداری ها موظفند پروانه ساخت برای سازندگان این زمین ها صادر کنند.
شرکت بازآفرینی شهری ایران در امتداد اجرای طرح دولت سیزدهم با عنوان طرح نهضت ملی مسکن، برنامه نوسازی و بهسازی ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در سال ۱۴۰۲ را در دستور کار قرار داده است. سال قبل نیز ۱۱۰ هزار واحد به مرحله اجرا رسید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب